Synchroniseren folders op je mac

Omdat ik een beetje paranoide begon te worden over mijn harddisk (Disk Utility gaf enkele fouten) toch maar eens de optie overwogen om een backup strategie in elkaar te zetten…. Maar op welke manier?

Enkele vereisten zijn er natuurlijk wel, het moet eenvoudig en sim-pel zijn. moet niet 10x klikken en het moet snel zonder dat ik er veel last van heb als ik aan het werk ben. Dus op zoek naar de ultieme backup applicatie totdat OSX Leopard (met time machine) om de hoek komt kijken.

Externe harddisk of Online?

Online is natuurlijk ideaal als je maar een kleine dataset heb, maar in mijn geval is m’n homedir zo’n 30GB (en dat zijn nog niet eens mijn ..GB aan muziek) dus een externe disk. Een USB LaCie disk van 320 Gb (daadwerkelijk net geen 300Gb maar wel ontworpen door Porsche) op de kop kunnen tikken voor € 85 bij de macinside in hometown deventer and off we go!

Software

Silverlining en LaCie Backup

Bij mijn harde schijf kreeg ik deze LaCie programma’a mee geleverd: . silverlining heb ik slechte ervaringen mee (voor mijn gevoel erg buggy) en de backupapp is erg rudimentair: bij elke synchronisatie maakt ie een nieuwe map aan. Zo komt die schijf wel vol!

Verdict: een magere 6, omdat het gratis is.

Martian SlingShot en LifeBoat

Slingshot laat je folders en je muziek delen en abonneren over verschillende computers. Voordeel is dat deze met een interval kunt laten syncen zodat er meer consistentie is. Nadeel dus dat je een andere computer nodig hebt. Lifeboat is een ramp als je een grote data set hebt. Eerst wordt er namelijk op je lokale harde schijf een sparse image aangemaakt en als je ruimte al beperkt is teert dat natuurlijk enorm in. Tevens als je het programma afschiet worden temporary’s in de /private/var/tmp/ niet goed opgeruimd zodat ik met een bijna volle schijf kwam te zitten. Helaas had ik de specificaties niet zo goed bekeken en de software al aangeschaft. Weg 30 eurie! (weer wat geleerd)

Verdict: SlingShot: 7, LifeBoat: 4

http://www.martian.com/

CrashPlan

Verzorgd programma die crossplatform is! Alleen de functie om te backuppen naar een lokale schijf kan ik niet zo 123 vinden (ook al staat het opde website dat het kan), dus daardoor valt ie af…. Maar intern zou ik het nog wel eens kunnen gaan gebruiken voor de (win)laptops van de verkopers. Eenvoudige synchronisatie van deze xp bakken naar onze (mac) fileserver zonder hassle. (idd, wij draaien nog geen AD maar misschien komt daar verandering in als OSX Leopard Server aangeschaft is!)

Verdict: 8+

http://www.crashplan.com/

iBackup

Gratis! Maar op een of andere manier is ‘t ‘m net niet. Trage interface, zelfs op mijn Core2! Wel veel mogelijkheden. Halverwege process geditched, had er geen goed gevoel bij.

Verdict: 6+ (omdat het gratis is)

http://www.grapefruit.ch/iBackup/

ChronoSync

Je moet toch ergens eindigen: ChronoSync is nu de applicatie die ik gebruik. Eenvoudig folders heen en weer synchroniseren met een archief mogelijkheid dus als je per ongeluk bestanden weggooit en ge-backupped heb staan ze voor een bepaalde tijd in het archief. Da’s handig! Tip: Zet detectie van verborgen bestanden ff aan, anders dan kopieert ie je ssh en svn directories niet mee….

Verdict: 7+

http://www.econtechnologies.com/

Comments are closed.